Dedikerad server

En server är i grund och botten en dator med en hårddisk, en processor, lite minne och ett antal portar. Den påminner på många sätt om den vanliga dator du har där hemma. Här försöker vi bringa klarhet i hur en dedikerad server skiljer sig åt från en virtuell server (VPS).

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server hyrs av en privatperson eller ett företag men hostas på ett datacenter. Anledningen till att någon hyr en dedikerad server av ett webbhotell är vanligtvis för att denne vill hosta en resurskrävande webbplats eller applikation med hög trafik. Servern är helt enkelt dedikerad att fylla endast ett syfte, såsom webbserver, mailserver, skrivarserver, applikationsserver eller liknande.

Till skillnad från delad hosting, där du inte har full kontroll över servern utan delar denna med andra, kan du konfigurera en dedikerad server att tillgodose dina behov. Delad hosting fungerar ofta utmärkt till en början, tills din hemsida eller webbapp växer sig för stor för detta alternativ. När detta inträffar, är en dedikerad server ett bättre val.

VPS vs dedikerad server

De främsta skillnaderna mellan en virtuell server (VPS) och en dedikerad server har att göra med hur hårdvaran används. Så väl VPS:er som dedikerade servrar kan vara bättre eller sämre, och bägge alternativen kan utgöra riktigt snabba plattformar för din hemsida.

Samtidigt kan såväl en dedikerad server som en VPS ha funktioner såsom automatisk borttagning av skadlig programvara, årliga säkerhetsgenomgångar etc. I vissa paket inkluderas vissa tjänster utan kostnad, medan du i andra fall tvingas betala lite extra för dessa. Du behöver därför noggrant titta igenom vilka specifika tjänster som olika webbhotell erbjuder.

Oavsett om du väljer en VPS eller en dedikerad server, är det underförstått att ju större och mer kraftfull hårdvara som finns på servern, desto snabbare kan din sajt potentiellt bli. Tre komponenter är viktigare än andra när du ska välja en server: processorkraften, mängden arbetsminne och mängden tillgängligt hårddiskutrymme. När du hyr en dedikerad server, är du den enda användaren som får tillgång till all hårdvara på servern. Om du istället hyr en VPS, kan serverns hårdvara komma att användas av flera olika användare.

Så skiljer sig en VPS från en dedikerad server

En virtuell server (VPS) kan liknas vid en dator som används av flera användare. Med hjälp av en teknik som kallas virtualisering delas datorns resurser mellan de olika användarna. Om servern till exempel har en hårddisk på 500 GB och 12 GB RAM-minne, och servern delas av fyra personer, får varje användare 125 GB lagringsutrymme och 3 GB arbetsminne.

VPS är därför ett mer ekonomiskt alternativ. Om ett webbhotell kan få flera användare att dela på en och samma server, kan de tillhandahålla billigare paket till dessa då kostnaden per kund är lägre. Därför är VPS ett betydligt billigare alternativ än en dedikerad server. En dedikerad server kostar ofta från ungefär en femhundring i månaden och uppåt, medan en VPS kan kosta från en femtiolapp.

Dedikerade servrar anses dock generellt sett vara säkrare än VPS:er. Anledningen till detta är att virus ibland kan sprida sig till alla användarkonton på servern, vilket innebär att din VPS kan drabbas av ett virus till följd av att en annan användares VPS har blivit infekterad av detta. Detsamma gäller för webbhotell med delad hosting – ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Läs mer om svenska webbhotell om du hellre vill kika på ett sådant upplägg.

 

Konfigurering och prestanda

Konfigureringen är en aspekt där dedikerade servrar verkligen särskiljer sig från VPS:er. Eftersom du är den enda användaren på servern, har du full kontroll över den och kan därmed göra i princip vad du vill med den. Det betyder att du (förutsatt att du har de färdigheter som krävs) kan konfigurera din server för att fungera optimalt för den webbplats du hostar på den.

Prestanda är ett område som är närbesläktat med konfigurering. Om två servrar är konfigurerade på samma sätt, har den dedikerade servern alltid en fördel gentemot VPS:en vad gäller prestandan. Anledningen till detta är att en dedikerad server inte behöver fördela resurser på flera användare, vilket är fallet för virtuella servrar (VPS:er). Om din sajt slukar otroligt mycket resurser, kommer du bara kunna få den kraft du behöver från en eller flera dedikerade servrar.

Är en dedikerad server rätt val för mig?

För de allra flesta webbplatsägare finns det mer prisvärda alternativ än dedikerade servrar, medan en dedikerad server dock kan vara det bästa alternativet för ett fåtal sajtägare. Du kan ställa dig själv två frågor om du känner dig osäker på vilken slags hosting du behöver:

  • Får min hemsida regelbundet trafik som motsvarar mer än 500 000 sidvisningar per månad?
  • Behöver jag ha särskild hårdvara och/eller mjukvara, och har jag den kunskap som krävs för att konfigurera denna?

Om svaret på någon av ovanstående frågor är “ja”, bör du på allvar överväga att hyra en dedikerad server. Om svaret på bägge frågorna däremot är “nej”, bör du klara dig med en VPS eller kanske till och med delad hosting.

Sammanfattning

Du bör nu ha en bra förståelse för de främsta skillnaderna mellan en dedikerad server och en VPS. En VPS-lösning är sannolikt det bästa valet för alla webbplatser utom de allra största satsningarna. Om pengar inte är ett problem, finns det dock inget fel i att hyra en dedikerad server. I vissa fall kan det till och med vara den mest logiska lösningen!