One.com

För den som är ute efter prisvärd hosting för en enkel sajt eller blogg, erbjuder One.com flera intressanta alternativ. Ur ett rent kostnadsperspektiv är det svårt att hitta ett webbhotell som är billigare än 20 kronor per månad, så priset är utan tvekan den främsta anledningen att många sajtägare väljer detta webbhotell.

» Besök One.com

Hostingpaket hos One.com

Alla paket du har att välja mellan inkluderar en gratis hemsidebyggare, så du behöver inte vara programmerare för att snabbt få upp din hemsida på nätet. I paketet Hosting Starter kan du publicera upp till 5 sidor med hjälp av hemsideprogrammet, medan du kan publicera upp till 200 sidor om du väljer alternativet Hemsideprogram Premium. Utöver dessa bägge paket finns även ett tredje alternativ: WordPress Plus. Alla paket erbjuder gratis SSL-kryptering som är enkel att aktivera via kontrollpanelen, vilket är ett stort plus jämfört med många andra leverantörer som tar extra betalt för SSL-certifikat.

Medan det billigaste paketet riktar sig till dig som vill skapa en enkel hemsida, är det andra paketet till för dig som har tänkt publicera en lite större webbplats. Det tredje och sista paketet lämpar sig väl för bloggare, då du genom att välja detta snabbt kan komma igång med WordPress med hjälp av en 1-klicksinstallation. WordPress Plus gör det möjligt att använda flera domäner och flera databaser, vilket inte är fallet i de två övriga paketen.

One.com tillhandahöll tidigare fyra olika paket: “Starter”, “Professional”, “Professional Plus” och “Business”. Valet att skala ner utbudet till tre paket och skapa en tydligare distinktion mellan dessa kan förhoppningsvis göra det enklare för nybörjare att välja rätt hosting.

Support hos One.com

One.com erbjuder endast kundsupport via e-post och chatt, inte via telefon. Via chatt kan du få svar på dina frågor dygnet runt på engelska och under vissa tider finns även svenskspråkiga kundtjänstmedarbetare på plats i chatten. One.coms kundtjänst är generellt sett tillmötesgående och effektiv, men det kan vara lite knepigt att klicka sig fram till chatten.

Fördelar med One.com

One.com är ett webbhotell som är lika hatat som älskat, åtminstone om man ska tro vissa forumtrådar på nätet. Faktum är dock att det finns flera fördelar med detta webbhotell, inte minst de låga priserna. För omkring 20-30 kronor i månaden kan du få delad hosting som är fullt tillräcklig för att driva mindre webbplatser, vilket är en svårslagen prissättning.

Att hemsidebyggare och SSL-certifikat ingår i alla paket är förstås positivt. SSL-kryptering gör att din webbplats får ett “s” efter “http” i webbadressen (https:/www.exempelhemsida.se). Detta har kanske ingen större betydelse för de flesta privata hemsidor, men är desto viktigare för e-handelssajter och andra webbplatser där större krav ställs på säkerhet. Sökmotorn Google har dock börjat lägga allt större vikt vid kryptering och detta sägs vara en faktor som delvis kan avgöra din hemsidas position i sökresultatet. Du bör därför aktivera SSL via One.coms kontrollpanel.

Nackdelar med One.com

One.coms låga pris är ett tveeggat svärd – många kritiker skulle nämligen hävda att man får vad man betalar för. Detta avspeglas bland annat i att webbhotellet inte tillhandahåller telefonsupport, samt att vissa av de paket som tillhandahålls är ganska begränsade i sin utformning. Att debitering på årsbasis är det enda alternativet, d.v.s. att du inte kan betala ett månatligt pris för din hosting, är ytterligare en nackdel med One.com.

» Besök One.com