Virtuell server (VPS)

Det finns flera olika sätt att hosta en webbplats eller webbapplikation på en webbserver. En virtuell server (VPS) är ofta ett bra alternativ för den sajtägare som har vuxit ifrån delad hosting, men som inte har behov av en dedikerad server. Här får du mer information om vad en VPS egentligen är, hur den fungerar och när du bör välja en virtuell server framför övriga alternativ för hosting.

Vad är en VPS?

VPS står för virtuell privat server och är en virtualiserad server. En VPS efterliknar en dedikerad server men gör detta i en delad hosting-miljö. Tekniskt sett är därför en virtuell privat server såväl dedikerad som delad hosting.

VPS-hosting är en av flera olika slags hosting du kan välja mellan när du ska publicera en webbplats på nätet. För att din hemsida ska kunna synas på internet, behöver du ladda upp dess filer på en webbserver. Att konfigurera och hantera en server kan vara både svårt och kostsamt. Genom att köpa hosting av ett webbhotell kan du hyra ett utrymme på en webbserver, vilket gör det enklare för en Medelsvensson att skapa en digital närvaro. Du behöver nämligen bara ladda upp din sajts filer och slipper konfigurera servern.

VPS vs delad hosting och dedikerade servrar

Såväl virtuella servrar som dedikerade servrar och delad hosting påminner om varandra på så sätt att de alla ger dig en webbserver att köra din webbplats på. Hur man konfigurerar de olika alternativen varierar, liksom vilka funktioner de erbjuder och hur mycket du kan anpassa respektive alternativ.

När du hyr en dedikerad server, hyr du en hel server. Detta är en optimal lösning för sajtägare vars sajter har en väldigt hög trafik, eller de som behöver ha sin server konfigurerad på ett väldigt specifikt sätt. Alla har dock inte behov av en dedikerad webbserver. Om du just har påbörjat din hemsida kan du spara en hel del pengar på att istället hyra en mindre del av servern. Delad hosting innebär att du delar servern med andra användare istället för att hyra en hel server själv.

VPS den gyllene medelvägen

En virtuell server (VPS) kan ses som den gyllene medelvägen: du kan konfigurera din webbserver efter eget behag, samtidigt som du delar webbserver med andra sajtägare och därmed slipper stå för hela driftskostnaden.

Tekniken bakom VPS-hosting påminner om den som används i VirtualBox, ett program som låter dig köra flera virtualiserade operativsystem på en och samma dator. Om din dator till exempel kör Windows 7, men du även vill köra ett annat operativsystem (till exempel Linux eller Windows Vista) är detta möjligt att göra genom virtualisering. Du behöver inte ens starta om datorn för att växla mellan olika operativsystem.

En VPS-server fungerar på samma sätt. På en fysisk server kan flera olika virtualiserade operativsystem köras. Varje virtualiserat operativsystem fungerar som om det vore en dedikerad server. På så sätt får du alla fördelar med en dedikerad server till en bråkdel av priset. Den enda betydande begränsningen med en VPS-server är att hårdvaran delas av flera användare, vilket gör att en dedikerad webbserver potentiellt sett kan vara snabbare.

Driver du exempelvis en blogg under tillväxt så som Benny Sjölind gör blir det en naturlig övergång från ett vanligt webbhotell till vps. Drifttiden brukar vanligtvis dessutom bli allt bättre med en VPS då färre använder samma server. Detta är otroligt viktigt för den som börjar öka antalet läsare på sin blogg.

De flest webbhotell garanterar en drifttid på 99,9 procent vilket kan låta väldigt bra.

I klartext innebär 99,9% drifttid att din hemsida kan ligga nere i totalt åtta timmar, 45 minuter och 57 sekunder varje år. Med 99,99% drifttid betyder att din hemsida kan ligga nere i totalt 52 minuter och 35,7 sekunder varje år. Med en drifttid på hela 99.999% innebär det att din hemsida endast ligger nere i totalt fem minuter och 15,6 sekunder varje år.

Som ni ser är drifttiden allt viktigare då ni har stora volymer på hemsidan.

Vidare brukar vi säga att har ni under 10 000 läsare i månaden går ett vanligt webbhotell bra, men om ni börjar se siffror högre än det, bör ni kika på vps.

Glöm inte att förbereda dig på ökad trafik om du börjar arbeta med SEO. Tar vi exempelvis luftballong stockholm som nu börjar arbeta aktivt med sin sökmotoroptimering, kommer de inom kort att öka sin organiska trafik. Detta om de lyckas väl givetvis. Poängen är att det är bra att förbereda sig på ökningen innan den faktiskt är kommen. Då blir det enklare att byta från webbhotell till VPS.

Fördelar med en VPS-server

VPS-hosting har ett pris i nivå med delad hosting, men ger dig samtidigt mer kontroll över din server. Dessa är de främsta fördelarna med VPS-hosting:

  • Integritet – Eftersom du inte delar operativsystem med någon annan, har inga andra sajter på din webbserver potentiellt sett tillgång till dina filer.
  • Anpassning – Med en VPS-server kan du själv välja operativsystem. Det innebär även att du även har möjlighet att välja vilka webbapplikationer du vill köra, såsom PHP, MySQL och Apache. Om du behöver anpassa några av dessa tjänster, kan du till skillnad från vid delad hosting göra detta.
  • Kontroll – Om du installerar serverapplikationer som kräver en omstart, kan du när som helst starta om din server. Även om du tekniskt sett delar server med andra användare, kan din VPS-server startas om utan att omstarten påverkar någon annan.
  • Dedikerade resurser – På en VPS-server har du en tilldelad mängd RAM-minne. Till skillnad från vid delad hosting, finns det ingen annan användare på din server vars sajt kan sluka allt RAM-minnen är du som mest behöver det.

Så mycket kostar en VPS att hyra

Priset för att hyra en VPS varierar naturligtvis mellan olika leverantörer. Generellt sett rör det sig dock om från ungefär en femtiolapp per månad, upp till några hundra kronor i månaden. Varje enskild leverantör har vanligtvis flera olika alternativ att välja mellan, där din virtuella server kan tilldelas mer resurser ju högre månadskostnad du är beredd att betala.

Likt fallet är med dedikerade servrar, finns det därför egentligen ingen övre gräns för hur mycket hyra av en VPS-server kan gå på – priset kan ligga på tusentals kronor per månad, bland annat beroende på hur mycket resurser (RAM-minne, diskutrymme, trafik och uppkopplingshastighet) din sajt eller app kräver av din virtuella server.

Värt att notera är att erbjudanden som utlovar obegränsad VPS-hosting generellt sett inte ger en VPS med obegränsade resurser – ett sådant konto har oftast begränsningar genom villkor för användning och andra användarvillkor. På grund av tekniska begränsningar, leverantörens kapacitet och andra faktorer är det nämligen omöjligt för en leverantör att faktiskt tillhandahålla obegränsat lagringsutrymme och obegränsad bandbredd.