Oderland

Oderland grundades 1998 av Jack Oderland och har sedan dess levererat driftsäkra och högkvalitativa lösningar för bland annat webbhosting. Företaget bedrev ursprungligen sin verksamhet i mindre skala och sålde bland annat sina tjänster till Ericsson och andra större företag. Oderlands verksamhet växte efterhand och bland företagets kunder återfinns idag såväl privatpersoner och riksdagspartier som multinationella företag. I dagsläget ansvarar Oderland för cirka 10 000 konton tillhörande webbhotellskunder.

Företaget har 16 anställda med upp till 15 års erfarenhet av den mjukvara som används, samt en konsult. Företagets kontor ligger centralt i Göteborg. Oderland har inte bara långt erfarenhet av att tillhandahålla webbhotell, utan har även etablerat sig som ett av de främsta alternativen för proffs i IT-branschen och andra seriösa sajtägare.

Hostingpaket hos Oderland

De tre hostingpaket som Oderland erbjuder har ett högre pris än de webbhotellspaket som finns att välja mellan i låg- och mellanprissegmentet. Alla tre paketen – Företagskonto, Premium+ och Premium+ Large – är premiumpaket med goda specifikationer. Trafiken är förvisso begränsad i alla paket, men dessa begränsningar utgör endast en begränsning för extremt välbesökta sajter och webbappar.

Som kund hos Oderland får du bland annat tillgång till driftjour dygnet runt. Alla hostingpaket låter dig välja mellan flera olika SSL-certifikat, och du kan som tillval även tilldelas ett eget IP-nummer för din webbplats. Antalet databaser är obegränsat, liksom antalet domäner som du kan koppla till ditt konto.

Som vi redan nämnt, är de serverresurser som du tilldelas hos Oderland generösa oavsett vilket konto du väljer. Alla paket har till exempel 2048 MB RAM för PHP, vilket vida överstiger den genomsnittliga RAM-mängd som leverantörer i branschen tillhandahåller. Till skillnad från hos flera av konkurrenterna kan du även hosta webbappar byggda med Node.js hos Oderland. Andra tekniker och funktioner som du får tillgång till inkluderar Memcached, Redis, Git, wp-cli och SSH.

Support hos Oderland

Oderland erbjuder teknisk support på svenska och engelska måndag-torsdag 07.00 till 21.00 (kundtjänsten är stängd onsdagar och torsdagar 14.30 till 15.30), fredagar 07.00 till 19.00 samt lördag och söndag 10.00 till 15.00 (supporten har stängt på helger mellan 11.30 och 12.00). Du kan kontakta Oderlands kundtjänst via e-post, telefon eller genom att chatta med dem direkt via chattknappen längst ner till höger på webbplatsen. Oderland har på sin sajt även publicerat ett antal guider som besvarar vanliga frågor.

Om du har fakturafrågor eller vill ha svar på frågor inför en eventuell beställning, kan du istället kontakta företagets ekonomisupport respektive försäljningsavdelning. Observera att bägge dessa avdelningar har öppettider som avviker från den tekniska supportens ordinarie öppettider.

Fördelar med Oderland

Oderland är ett högkvalitativt webbhotell med ett högt anseende inom IT-branschen. De har valt att satsa på kvalitet framför att tillhandahålla webbhotell med ett konkurrenskraftigt pris. Den standard som de olika hostingpaketen håller är därmed väldigt hög. Om du är på jakt efter ett webbhotell med kunnig support, hög säkerhet och bra prestanda, är Oderland ett väldigt bra val.

Nackdelar med Oderland

Priset för Oderlands hostingpaket är relativt högt. Med det sagt, är det inte så att vi anser att Oderlands paket inte är prisvärda. För den som är nybörjare och bara vill hosta en mindre hemsida eller blogg finns det dock andra, billigare webbhotell som lämpar sig lika bra för syftet. Om du bedriver e-handel eller driver en webbplats med många besökare är dock Oderland ett utmärkt alternativ.